Důvěryhodnost ČNB

7. 12. 2013 17:27:09
Česká národní banka čelí v poslední době ostré kritice za svá rozhodnutí. A hodlá se kritikům bránit soudní cestou.

Nechci se příliš zaobírat rozhodnutím ČNB o boji proti devalvaci. Je zřejmé, že ani ekonomové a analytici nestojí se svým názorem v jednom šiku za ČNB. Spíše překvapeně krčí obočí. Což také o lecčems vypovídá. Pomíjím i fakt, že ekonomie jako věda je svým naturelem blíže spíše astrologii než exaktním vědám jako je matematika, fyzika, biologie. Zejména opakovatelnost měření a tedy i predikce ekonomického vývoje a chování trhu je velmi problematická. Což ráda potvrdí řada burzovních spekulantů. Zatím nikdo nedokáže předpovědět kurz akcie či státní měny. A těch pár šťastlivců, co se občas strefí, nevybočuje příliš z náhodného výběru a normálního rozdělení. Rovněž není mnoho vědních oborů, v nichž by byla Nobelova cena udělena za dva protichůdné, naprosto opačné a vzájemně se vylučující se názory. Koneckonců pro podobné rozpory uvnitř samotné ekonomie lze najít i řadu dalších příkladů jako fundamentální a technická analýzy a další a další.

ČNB není soukromá firma generující zisk svým majitelům. Je součást státního aparátu. Již její argumentace pro zásah ve mně vzbuzuje podiv. Vždyť cílem ČNB je "dosažení plánované inflace". Čili státní instituce plánuje svým občanům znehodnocení jejich úspor, snížení úroků, zvýšení reálné ceny zboží. Opravdu takovou instituci chci? No-možná že ano. Pokud tyto kroky zabrání ještě větším problémům. Lékař také bodne nepříjemnou injekci. A pacient mu důvěřuje. Věří, že to dělá proto, aby zabránil nebezpečné chorobě nebo infekci bolestivější než je "pouhé" bodnutí.

Je to otázky důvěry. A nemohu si proto nevzpomenut na jeden naprosto šílený a amatérský postup ČNB, který mou důvěru v tuto instituci notně podkopal. Týkal se naprosto triviálního případu. Banka nabízela zajímavou hypotéku. Známý prostudoval podmínky na webu a uzavřel smlouvu. Nic neobvyklého. Podmínky byly zveřejněny přímo na webu banky. Jednalo se navíc o jednu z "internetových" bank, s malým počtem poboček. Sázejících právě na internetové uživatele.

Pak se ale ukázalo, že existují podmínky nové. Kupodivu nebyly na webu v sekci "podmínky". Nebylo ani možné je na webu vyhledat pod názvem uvedeným ve smlouvě. Tedy vlastně bylo-ale všechny odkazy vedly ke starším "neplatným" podmínkám. A samozřejmě že ty nové byly mnohem nevýhodnější než ty předešlé. Pro klienta až o několik stovek tisíc. Snad to ani nebyl úmysl banky ale jen nepořádek na webu. Kdo ví...?

Cos tím? Soudní cesta. Kdo neví, co je to žalobní petit, nezná zákon o ochraně spotřebitele a nepsal 3-4 žaloby, se do podobné věci jistě nepustí sám. A právník je drahý. Soudy trvají dlouho... Naštěstí tu je ČNB. Ta má ze své podstaty a ze zákona přímou povinnost dohlížet na činnost bank. ČNB tedy obdržela stížnost i konkrétní doklady. A..???

Samozřejmě-nic. Dokonce hůře, než nic!

ČNB nebyla schopna ověřit odkazy na webové stránky banky. Nedokázala informace na webu porovnat s realitou ani ověřit jejich nepravost (či pravost). Možná, že ani nemá připojení k internetu. Lhostejně přehlédla existenci všech webových odkazů na neplatné "Podmínky poskytován hypotéčních úvěrů" i neplatné marketingové materiály. A co hůře-vyžádala si vyjádření banky, čímž dala bance informaci o tom, co se děje a hlavně prostor pro úpravu webu. A banka tedy vše na webu uvedla postupně na pravou míru. A podala vysvětlení. A ČNB završila své šetření doporučením pečlivěji číst smlouvu a její podmínky. Škoda, že ČNB sama to v době internetu nedokáže. Jak asi dokáže analyzovat cokoli jiného...?

Pod tímto rozhodnutím se podepsala :
JUDr. Helena Kolmanová, ředitelka odboru SAO OS
Ing. Markéta Svatošová, zástupkyně ředitelky
Ing. Jana Báčová, CIA, ředitelka samostatného odboru interního auditu
David Skácelík

ČNB opravdu není lékař, od kterého bych si nechal píchnout injekci.

Autor: František Novotný | sobota 7.12.2013 17:27 | karma článku: 28.70 | přečteno: 1247x

Další články blogera

František Novotný

Homosexualita není choroba

Homosexualita není choroba. Před mnoha lety byla vyšktnuta z mezinárodního seznamu chorob. Dlouho to téma nosín v hlavě. Nějak jsem si netroufal se do něj pustit. Nechtěl jsem se nikoho dotknout.

9.7.2022 v 8:00 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 932 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 185 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 494 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1432
Osmý trpaslík se jmenoval Remcal.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...