Být či nebýt......Charlie

18. 01. 2015 9:00:00
Přiznám se, že prvotní důvod tohoto příspěvku je zajímavá debata kněze Tomáše Halíka přerůstají v téměř filozofický spor s šéfredaktorem Respektu Erikem Taberym na DVTV.

Oba diskutující pány považuji za osoby moudré. A jejich názory jsou zajímavé a jistě hodné pozornosti.

Podstata jejich diskuze je velice prostá. Podle Tomáše Halíka jsou karikatury redakce Charlie Hebdo nevkusné, vulgární a cynické. A nejsou zrovna typickým symbolem západní civilizace. Nejsou ani nositelem hodnot civilizované demokracie. Natož snad morální hodnotou či nositelem hrdinství hodných oslav. Takovým symbolům se Tomáš Halík brání.

Argumenty Erika Taberiho jsou postaveny na svobodě slova. A tuto svobodu není možné omezovat jen proto, že ji já sám, či nějaká komise, považuje za nevkusnou či cynickou. Nelze jí proto cenzurova. Podobné komentáře se objevily i v dalších médiích a z úst řady redaktorů. Tolik stručné shrnutí...

Musím říci, že s názorem Tomáše Halíka silně souzním. Ale chápu i argumenty hájící svobodu slova karikaturistů redakce Charlie Hebdo. Také s nimi souhlasím. Přesto jim nerozumím. Možná vás to překvapí. Ty argumenty jsou pravdivé. Ale jsou použité v nesmyslné souvislosti.

Nikdo totiž Charlie Hebdo nezakazuje jejich karikatury. Nikdo nevolá po cenzuře. Po omezení svobody slova. Koneckonců ani Halík ani Taberi nejsou zákonodárci. Nikdo svobodu slovo nijak neomezuje. Naopak.

K demokratické společnosti a svobodě slova patří také svobodná kritika. Stejně jako platí svoboda karikaturisty platí svoboda i pro jejich kritiky. A pokud si někdo udělá byznys jen z cynismu a vulgarity, není v tom pražádné hrdinství. Jen hloupost a primitivismus. Obrázky ať už Mohameda či panenky Mariem rodící vepříky, je spíše ubohý byznys postavený na snaze někoho vytočit, rozlobit, naštvat, ponížit a zesměšnit. Není to nic hrdinského ani hodného oslav.

Zákon mi dává spousty svobod. Mohu sedět v přeplněné tramvaji před stojící babičkou. A žádný soud mne za to neodsoudí. Nemusím zdravit ostatní. Dokonce jim místo pozdravu mohu sprostě nadávat. Mohu ve společnosti ostatních popotahovat, krkat či (s prominutím) prdět. Mohu vtipkovat na téma koncentračních táborů a holokaustu. Mohu se třeba na pohřbu zlomyslně posmívat pozůstalým. Vrcholem cynismu, tak typickým právě pro Charlie Hebdo, by byla karikatura zesměšňující pohřeb jejich kolegů. Přesně to je totiž to, co dělají. A na čem vydělávají. Existuje tisíce podobných projevů cynismu, které jsou v mezích svobody i v mezích zákona. Ale nevím proč je oslavovat. Nemám tu potřebu. Nevidím v tom žádné hrdinství. Naopak. Není to v mých očích naplnění svobody. Natož projev západní civilizované společnosti. Jen to je poněkud hloupá známka mého špatného vkusu, primitivismu, nevychovanosti nebo hlouposti.

A nedělám si iluze , že za vší tou špínou, házenou redakcí na všechny strany, bez rozdílu víry či pohlaví, není žádná myšlenka či názor. Nýbrž jen a jen touha po vyšším nákladu, prodeji a zisku.

Nikdo nevolá po zákazu takových projevů zákonem. Stačí když se k nim vyjádří společnost. Jednotlivci. A odsoudí je svým vlastním názorem jako vulgární, nemorální, cynické, nevhodné, neslušné či zbytečné.

Nebo si myslíte, že mladík sedící v přeplněné tramvaji pod stojící babičkou nezaslouží pozornost a odsuzující komentář spolucestujících? Tedy přesně to co udělal (nejen) Tomáš Halík...

P.S.: V tomto příspěvku je irelevantní čin islámských teroristů. O jejich vině není žádného sporu. To, že se z několika islámských fanatiků stanou teroristé, nedělá z cyniků automaticky hrdiny. Ani skutečnost, že je terorista lumpem, nedává nikomu právo omezovat svobodu slova kritiků časopisu. I když si jej někteří zvolili jako svůj symbol.

Autor: František Novotný | neděle 18.1.2015 9:00 | karma článku: 19.61 | přečteno: 536x

Další články blogera

František Novotný

Homosexualita není choroba

Homosexualita není choroba. Před mnoha lety byla vyšktnuta z mezinárodního seznamu chorob. Dlouho to téma nosín v hlavě. Nějak jsem si netroufal se do něj pustit. Nechtěl jsem se nikoho dotknout.

9.7.2022 v 8:00 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 932 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 263 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 450 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1432
Osmý trpaslík se jmenoval Remcal.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...