Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BG

Hlasování mě taky překvapilo, ale tehdejší pohnutky asi těžko pochopím.

Nicméně by mě taky zajímala jedna věc. Jak se homosexualita do seznamu nemocí vůbec dostala? Byl v seznamu každý nestandardní stav, který byl kdy u člověka objeven? Byla tam třeba sinistralita (levorukost)? Jaké jiné nemoci nebo nestandardní stavy byly ze seznamu ještě vymazány? Nebylo to hlavně tím, kolik bylo o homosexualitě dostupných informací? Tím, že se zjistilo, že to není nijak závažný stav, který sám o sobě tu osobu "neničí" nebo nezpůsobuje problémy, tak se tím hlasováním prostě vyškrtla. Ale je to moje domněnka.

To utrpení však dávají znát hlavně ostatní. Homosexualita sama o sobě žádné utrpení nepřináší, ale když ostatní vidí, jak jste jiný, dá Vám to prostě sežrat. Na základní škole se o mé homosexualitě nevědělo, protože jsem o ní hlavně nevěděl ani já sám, ale útrapy jsem si zažil kvůli brýlím a inteligenci. Byl jsem prostě jiný, což nýmandům vadilo. A vadí jim to pořád. Naštěstí se nyní už umím bránit. :-)

Ono je stejně zvláštní, že teď mě kvůli brýlím nikdo nešikanuje ani nezesměšňuje jako dřív, ale kvůli homosexualitě ano. ;-D

0 0
možnosti
MS

Je to zpolitizované a zideologizované téma jako jaderná energetika v jistých zemích. V některých případech je známá příčina (z oblasti psychiatrie či psychologie raného vývoje) a jsou prokázané případy úspěšného vyléčení homosexuality, v řadě dalších je nejspíš vrozená a neléčitelná. Kvůli ideologizaci je nestranná vědecká práce v tomto oboru velmi těžká až nemožná.

0 1
možnosti
BG

Nikoliv, nic prokázaného nebylo. Homosexualita byla u takových jedinců potlačena. Ale zřejmě jsi kapacita v oboru, určitě máš za sebou mnoho výzkumů, návštěv na vědeckých konferencích a publikuješ výsledky v odborné literatuře, že něco takového můžeš tvrdit.

0 0
možnosti
VF

Pravda je pravdou i bez hlasování.

U odhlasované pravdy mám spoustu otazníků a jsem obezřetný.

Díky za článek i za odvahu.

4 0
možnosti
BG

No jo, ale co je pravda?

0 0
možnosti
JM

J83a62n 36M37a93r27e67k

9. 7. 2022 15:58

Chápu to dobře...v roce 1969 doba tvrdého McArtismu?

0 0
možnosti
MB

K vlídnému blogu přidávám. Homosexualitu chápu jako jinakost. Vrozenou a nezaviněnou. Z mého pohledu, pak určitý druh postižení. Jde o to, jak to vnímají oni sami a hlavně - Společnost! Určitě je dobře, že došlo k posuvu toleratnosti, děje se. Nedomnívám se ovšem, že má jít o hrdost. Podobně existují 4% osob se Zeleným zákalem, Zrakový Glaukom. Je neléčitelný. Žádné pochody radosti, jaksi nekonají ...

Zdá se, že život - Dává a bere. Osud zachránce lidstva, Enigma - Britská padesátilibrová bankovka má novou podobu. Pocty se posmrtně dočkal Alan Turing. Matematik, pokořitel šifry ... :-)

5 1
možnosti
BG

To jste špatně pochopil. A z nějakého důvodu si trváte na svém, ačkoliv jsem to o té hrdosti vysvětloval několikrát.

Každý člověk má svoji hrdost. I přes svoje nedostatky. Někteří tím nedostatkem myslí právě homosexualitu, ale není třeba se stydět za to, že není heterosexuál. Takže to není hrdost na homosexualitu, ale spíš na to lidství.

0 0
možnosti
ST

Už jsem byl kvůli tomuto tématu vymazán a zablokován, ačkoli jsem napsal jen to samé co autor blogu, jen jsem to dále trochu rozvedl.

Je to poměrně obtížné a obšírné téma, v první řadě je potřeba se orientovat (a případně nastudovat) v pojmech "norma" a "normalita".

A také v pojmech odchylka, handicap, úchylka, deviace, postižení. Věděli jste, že že se v podstatě jedná o synonyma? Deviant, úchyl - zní to strašně a hanlivě, že? Ale je to ten samý výraz pro postižení, handicap. Dokonce u nás kdysi vycházel odborný časopis "Úchylná mládež" - v dnešní době tento název budí spíše údiv či posměch, ale věnoval se handicapované mládeži.

Z tohoto hlediska je homosexualita odchylka od "normálu". A nejsem sám, kdo tento výklad uznává. Tak jako může být postižení tělesné, mentální, psychické, sociální, tak samozřejmě může být i postižení ohledně sexuální orientace - pokud společnost uznává heterosexualitu jako primární. Nebo snad existuje na světě společnost, kde je uznávána homosexualita jako primární a heterosexualita jako sekundární - tedy odchylka?...

6 1
možnosti
BG

Uvedená slova jsou sice synonyma, ale téměř nikdo z běžného obyvatelstva to nepoužívá v jiné než negativní konotaci. Nazval by někdo génia Stephena Hawkinga úchylem, protože měl vysoké IQ? Mít vysoké IQ není zrovna většinová záležitost, tudíž není normální, aby někdo měl vysoké IQ. Je vysoké IQ postižení? Handicap? Možná pro jeho nositele, protože okolí mu nerozumí.

0 0
možnosti

No, možná trochu zbytečně komplikovaná filipika.

Co je a co není normální, to se v čase a různých kulturách mění..

Přístup k polygamii, homosexualitě, věku sexuální zralosti, hranici sexuálního obtěžování atd.. to se v průběhu historie a jednotlivých kulturách neustále proměňuje a vyvíjí..

1 0
možnosti
Foto

Ve Starém Římě i Řecku byl pohlavní styk mezi muži běžnou radovánkou. Pak však přišla křesťansko-židovská osvěta. Vycházela i z lékařských zkušeností a poznatků a začala potlačovat chování způsobující nemoci způsobem adekvátním tehdejší společnosti.

0 0
možnosti

O vyloučení Pluta z rodiny planet Sluneční soustavy se také hlasovalo. A pak že se o přírodních jevech nehlasuje.:-)

0 0
možnosti
Foto

Nešťoural bych do toho. dokud nebude mezi choroby zařazena heterosexualita.

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1433x
Osmý trpaslík se jmenoval Remcal.

Seznam rubrik